Kako uslikati fotografiju

Kako napraviti dobre slike na koncertu

Kako napraviti dobre slike na koncertu

Fotografisanje na koncertu je jedna od najtežih stvari. Slaba osvetljenost, šarene tačke u svim pravcima i kretanje muzičara na sceni…veliki broj faktora koje morate uzeti u obzir. Da li ste spremni za izazov? Pratite naše savete i videćete da nije toliko komplikovano kao što izgleda.

Upravljanje osvetljenjem

Snimanje slika na koncertu uglavnom je nezgodno. U pitanju je okruženje sa slabim osvetljenjem i naglašeno intenzivnim reflektorom.

Dakle, namestite ISO podešavanje Vaše refleksne kamere na najmanje 800 ili čak i više ako Vaša kamera može da podnese toliko ISO povećanje. Ova visoka osetljivost čini da slika ne bude previše tamna. Testirajte kapacitete Vašeg uređaja pre snimanja. Ako ste početnik, podesite refleksni aparat na automatsko ISO podešavanje tako da automatski prilagodi njegovu osetljivost.

Da li treba koristiti blic? Odgovor je ne. Ako ga budete koristili napravićete slike koje su bele u prvom planu a u pozadini tamne. Osim toga, blic je generalno zabranjen na koncertima.

Postizanje balansa bele boje

Na bini je često kombinacija slabog osvetljenja sa puno reflektora u boji. Ovo može stvoriti probleme za renderovanje boje na Vašim fotografijama. Ukoliko koristite high-end kameru, zadržite automatski beli balans. Za ostale, podesite balans bele boje ručno, delom za izbegavanje crvenih tonova koji su neprivlačni za lice.

Kontrola pokreta

Koncertno fotografisanje je veliki izazov. U nastavku možete videti par saveta za izbegavanje mutnih fotografija:

  • Koristite Priority Speed mode Vašeg refleksnog uređaja: sa velikom brzinom snimanja izbeći ćete zamućenje prouzrokovano pokretima mutičara na bini.
  • Podesite autofokus na continuous mode (AF-C ili AL SERVO u zavisnosti od brenda). Ovo podešavanje omogućava autofokusu da nađe metu iako se ona pomera (Vi samo trebate pritisnuti dugme za slikanje).
  • Koristite burst mode za sigurno postizanje dobre fotografije.

Usavršavanje kompozicije

Kao i kod svih vrsta fotografije, za koncertnu fotografiju treba da primenite pravilo trećine, što može oživeti kompoziciju Vaše fotografije.

Tokom koncerta mnogo elemenata okupira binu. Ti elementi moraju se uzeti u obzir: mikrofoni, pevači, muzičari i sjajni reflektori. Nemojte se plašiti namernog postavljanja elementa u prvi plan kao što je mikrofonski štand. Ugao pomeranja može učiniti sliku zanimljivijom.

Što se tiče najbolje pozicije, ako je u pitanju portret pevača, možete snimati iz niskih uglova jer ćete dati dinamičan i impresivan osećaj fotografijama sa koncerta.

S druge strane, snimanje sa zadnje strane koncertne dvorane omogućava bolji prikaz ambijenta koncerta.

Druga tehnika za uspešno napravljene koncertne fotografije je igranje sa pozadinskim osvetljenjem, sa osveljenjem reflektora u pozadini i pevačem u prednjem planu.

Snimanje u RAW formatu

Budući da uslovi snimanja nisu adekvatni, pogodno je snimati fotografije u RAW formatu, a ne u JPEG, posebno ako želite da ih obradite. U stvari, obrađivanje slike je praktično neophodno kako bi se ispravili svi gore navedeni elementi (balans bele boje, obrezivanje…). RAW format daje Vam više slobode tokom uređivanja slike. Da li ste razočarani kako je neka slika ispala? Da li je balans bele boje pogrešan? Sve što je potrebno jeste promeniti podešavanja softvera (Camera Raw, Affinity photo, Gimp ili Lightroom) kako bi primenili novi balans. Isti pristup važi i za prilagođavanje ekspozicije.

Sada ste dobro pripremljeni za snimanje koncertnih fotografija. Dok se divite omiljenom pevaču na veličanstvenom ekstra velikom posteru, konačno možete uživati u plodovima Vašeg rada.

Deli ovaj post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Zakažite poziv
Email

🙏 Dobrodošli na Slikajme.rs - online prodavnica foto poklona!
Kako Vam možemo pomoći?