Kako napraviti savršenu panoramu

Kako napraviti savršenu panoramu?

Da bi napravili savršenu fotografiju širokog formata pratite naš mali vodič.

Potreban Vam je objektiv širokog ugla. Tačnije, objektiv sa žižnom daljinom između 16 i 35 mm za full frame kameru ili od 10 do 18 mm za APS-C kameru. Za kreiranje dubine povećajte f-broj. Što je f-broj veći, niži je relativni otvor blende. Međutim, to nije sve. Slede četiri opcije za snimanje prelepe panorame.

 1. Pejzaž 180oC – Prvo što pada na pamet jeste želja za snimanjem pejzaža. Fotografisanje prirode, u stvari je suština svega. Širok ugao daje Vam veći pogled. Možete videti više kroz objektiv nego svojim očima. Dakle, sledeći put kada budete u prirodi i poželite da zapamtite taj prelep pogled, razmišljajte široko.
 2. Fotografisanje u malim prostorijama – Recimo da želite snimiti sliku više ljudi u malom, uskom prostoru. Možda nećete uspeti da uklopite sve u fotografiju. Snimak širokog ugla definitivno će Vam pomoći da odradite posao kako treba.
 3. Igranje perspektivom – Objektiv ultra širokog ugla može prilagoditi perspektivu Vaše fotografije. Približite se subjektu. Udaljite se što više. Negde u sredini? Budite samouvereni i igrajte se.
 4. Fotografisanje neba osvetljenog zvezdama – Želite da snimite zvezde kao profesionalac? Kombinujte objektiv širokog ugla sa stativom i dugu ekspoziciju. Fotografišite što više kako bi posle izabrali najlepše.

 

kako-uslikati-panoramu

 

Par saveta za najbolje iskorišćenje objektiva širokog ugla

 1. Kao što smo i rekli, što je veća žižna daljina, bolja je dubina.
 2. Koristite stativ: to je najbolji način za fotografisanje bez mogućnosti mutnih slika. Velika je pomoć u zlatnim satima zore i sumraka.
 3. Smanjite ISO: na taj način se rešavate zrnastih i stvarate kristalno čiste fotografije. Posebno kada je sunce.
 4. Izaberite fokus ili će Vaša panorama imati utisak padanja. Nađite prvi plan fotografije koji će otvoriti pozadinu. Nemojte stavljati puno na fotografiju jer manje je više.
 5. Ukoliko postoji subjekat, primenite pravilo trećine. Nemojte stavljati subjekat tačno na sredinu.
 6. Obratite pažnju na liniju nestanka (bilo koji prirodni pravac veoma je bitan). Ona vodi oko kroz sliku.
 7. Držite Vaš aparat horizontalno inače će se pojaviti paralelne vertikalne linije koje će voditi van fotografije.
 8. Fokusirajte prvi plan, a ne pozadinu.

kako-uslikati-savrsenu-panoramu

Sada ste spremni za štampanje Vaših panorama. Kako biste ovekovečili Vašu panoramsku fotografiju naš predlog je da je odštampate na tanjiru, kamenu, šolji. Sve proizvode za štampu Vaših slika možete naći na našem sajtu i mi ćemo izraditi unikatan proizvod sa panoramom.

 

panorama-na-solji-i-tanjiru

Ako imate puno fotografija koje čuvate na računaru, pravo je vreme da napravite fotoknjigu sa omiljenim slikama. CEWE FOTOKNJIGA je nakvalitetnija fotoknjiga. Sami birate pozadine, upisujete tekst slažete slike po želji. Više informacija možete naći ovde.

Deli ovaj post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Zakažite poziv
Email

🙏 Dobrodošli na Slikajme.rs - online prodavnica foto poklona!
Kako Vam možemo pomoći?