Nemanja šolja sa imenom

1,100.00рсд

Opis

Nemanja šolja sa imenom je idealn poklon ukoliko imate brata, rođaka, dečka ili druga sa ovim imenom. Iznenadite ga i izmamite osmeh na njegovom licu. Šolja sa imenom je samo još jedna u nizu šolja iz naše top ponude. U kojoj možete pronaći i čak do 200 različitih šolja sa različitim imenima, šolje za sve. Šolja je poklon idealan za sve prilike poput rođendana slavlja krštenja, matura, slava, i mnogih drugih manifestacija. Nemanja šolja sa imenom dolazi u plavoj- zelenoj boji i na njoj je napisan opis značenja imena Kosta.

Postoji više tumačenja ovog imena

, kako njegovog značenja tako i porekla. Po najrasprostranjenijem tumačenju, ime Nemanja je slavenskog porekla i izvedeno od osnove glagola „maniti“ sa negacijom. Prema rečniku Srpske akademije nauke i umetnost, „maniti“ je jedna varijanta glagola „mamiti“, što drugim rečima znači „privlačiti“. Ime bi onda u bukvalnom prevodu značilo „neprivlačan“ ili „odbojan“. Postoji i mogućnost tumačenja ličnog imena Nemanja da je izvedeno od imenice „neman“ nastalo od od starijega *nemьnь (ne- + v. mniti ) što znači “ ono o čemu se ne sme ni misliti“ i opisuje „ ono čemu se mogu pripisati zastrašujuća i opasna svojstva“.

Kao takvo, ime je poznato

kod Srba i Hrvata od XII v., a po svedočanstvu češke, lužičkosrpske i beloruske toponimije moglo bi biti još praslovensko. Sva gore pomenuta tumačenja ukazuju na činjenicu da su imena starih Slavena imala zaštitnu funkciju, i odražavala su vjerovanje da mogu da uplaše zla, ili da ih „drže podalje od deteta“. Odatle i imena Strahinja, Vuk, Srđan itd., koja imaju funkciju zastrašivanja ili proterivanja zlih duhova. Drugo tumačenje imena Nemanja, kao staroslavenskog imena je da je možda nastalo od glagola „nemati“ i znači „bez poseda“. Ime Nemanja je prvi put zabeleženo u 12. veku kada je Stefan Nemanja (1113-1199), rodonačelnik dinastije Nemanjića, postao raški župan.

Zbog toga je tradicionalno prihvaćeno kao ime koje se davalo samo vladarima, pa nije bilo zastupljeno među narodom. Ovo ime je sve popularnije u Srbiji i već godinama se nalazi na listi najčešće davanih muških imena. Postoje i tumačenja imena Nemanja kao neslavenskog imena. Ova tumačenja, iako veoma popularna, su manje verovatna te ćemo ih ovdje samo navesti: 1.Nemanja je po jednom od tumačenja izvedeno od nekoliko grčkih reči koje se mogu rastaviti na: ne- ma-nya, ili grčkom imenu nehemiah sa značenjem „mogući“. 2.Postoji i teorija je da je ime nastalo od imena grčkog boga osvete Nemesisa, kojega su još nazivali i božanstvom osvete i odmazde, jer se osvećivao za nepravedno osuđene.

  • Proizvod: Kosta solja sa imenom
  • Visina šolje: 9.5 cm
  • Prečnik šolje: 8 cm
  • Maksimalna veličina štampe 8.5 cm x 20 cm
  • Boja: Bela
  • Održavanje: Može da se pere i u mašini za pranje suđa
  • Dostava: 3-5 radnih dana

Ako imate nekih pitanja, pišite nam.
Prijavite se na naš newsletter i bićete obavešteni o najnovijim akcijama i specijalnim popustima koji su namenjeni samo za Vas.
Pratite nas na našim društvenim mrežama Facebook i Instagram kako bi uvek videli najnovije proizvode.

Recenzije

Još nema komentara.


Budite prvi koji će napisati recenziju za „Nemanja šolja sa imenom“